-->

25 Mart 2020 Çarşamba

author photo


Küresel petrol piyasasında, yılın ikinci çeyreğinde Günlük 10 milyon Varil arz fazlası olacağı tahmin ediliyor.

İngiltere merkezli küresel yatırım bankası olan Barclays, bu yıl için Petrol fiyatlarındaki tahminini piyasalarda oluşan durumlardan dolayı varil başına 12 Dolar aşağı çekti.

Barclays tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl tüm dünya genelinde en çok kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatının 31 dolar, ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi varil fiyatının ise 28 dolar olmasının beklendiği tamin ediliyor.

Koronavirüs (Kovid-19) salgının etkileri azalana kadar fiyatların baskı altında kalarak düşmesi beklenirken, bu şartların devam etmesi halinde ise Suudi Arabistan ve Rusya gibi önemli petrol üreticileri ve ihracatçıları olan ülkelerin bile fiyatlardaki düşüşe ekonomik olarak çok fazla direnemeyeceği tahmin ediliyor.

Açıklamada yer alan varil başına 12 dolarlık gerileme tahminlerine göre, fiyatlardaki bu düşüş sebebiyle ABD yönetimi tarafından ülkedeki stratejik petrol stoklarının satın alınması da petrol üreticilerinin zararlarını telafi edemeyecek boyutlara ulaşacak.

Küresel petrol piyasasında bu yıl günlük ortalama 5 milyon varillik arz fazlasının oluşacağı, bu miktarın yılın ikinci çeyreğinde ise günlük ortalama 10 milyon varile kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Akaryakıt fiyatlarının oluşan bu arz fazlasından dolayı da Ülkemizde 4 - 4,5 TL bandına düşmesi bekleniyor.

Yazıda 0 Yorum Var


EmoticonEmoticon

Sonraki Yazı Next Post
Önceki Yazı Previous Post