-->

14 Mart 2020 Cumartesi

author photo

Koronavirüs Salgını hakkında çocuklarla konuşurken nelere dikkat etmeliyiz ?
  • Öncelikle Çocukların, sizler endişelendikçe daha çok endişeye kapılacaklarını bilmemizde fayda var. Dolayısıyla öncelikle kendi endişelerimizle başa çıkmamız gerekmekte. Koronavirüs salgını konusunda çok kaygı duyuyorsanız çocuklara bunu yansıtmamaya çalışın. Eğer kendi endişenizle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız o zaman çocukla mümkünse siz konuşmamayı tercih ediniz.
  • Gündemde herkes tarafından konuşulan bir konudan hiç bahsetmemek de çocukların endişelerini arttırabilir. Sokakta maskeli gezenleri, haberleri, arkadaşlarından duyduklarını Çocuklar anlamak isterler. Onları tüm bu abartılı davranışlardan, anlatımlardan korumanın ilk yolu doğru bilgileri sizin vermeniz ve onunla konuşup rahatlatmanız gerekmektedir.
  • Çocuklarla gelişim dönemlerine uygun konuşun. Anlayabilecekleri kadar bilgiyi anlayabilecekleri dilde sade bir şekilde, korkutmadan verin.
  • Çocuklarınızı dinleyin. Böylece ne bildiklerini ve neyi merak ettiklerini öğrenebilirsiniz. Merak ettiklerine göre ona yanıtlar verebilirsiniz.
  • Korkutucu davranışlar ve konuşmalar yapmayın.
  • Hijyen çocuklara öğretilmesi gereken temel becerilerdendir. El yıkamanın önemini, nasıl yıkaması gerektiğini, öksürürken ve hapşırırken ağızlarını nasıl kapayacaklarını kendiniz göstererek öğretin. Ama abartarak çocukta takıntı haline getirmeyin.
  • Belirsizlikler korkuyu, endişeyi arttırır. Çocuklarınızın yaşamını abartılı şekilde kısıtlamayacak davranışlardan kaçınmaya özen gösterin. Okula, arkadaş toplantılarına gitmelerine engel olmayın. Çocuğunuzun Rutini önemlidir.
  • Çocuklar kendileri için endişelenirler. Bu nedenle onlara hastalığın nadir görüldüğünü (klasik gripten daha az görülüyor) ve çocukların duyarlılığının daha az olduğunu (uzmanların açıklaması bu şekilde) söyleyin. Güven vererek konuşursanız endişesini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuklarla iletişiminizi, onları dinlemeyi bu süreçte sürdürün ve bu durumun geçici bir süreç olduğundan da bahsedin. Her sorunun yanıtını bilemeyebilirsiniz. Ama öğrendikçe onunla paylaşacağınızı ve kendi soruları olursa size sorabileceğini bilmesi, güven duyduğu liman olmanız çok önemlidir.

Yazıda 0 Yorum Var


EmoticonEmoticon

Sonraki Yazı Next Post
Önceki Yazı Previous Post